Dietitian dan Komuniti

DIETITIANDietitian adalah pakar dalam  menguruskan makanan makanan sihat & resipi-resipi dalam organisasi pemakanan mereka mengetahui kesan-kesan pengambilan makanan diambil oleh seseorg,tugas mereka juga memberi suplemen atau makanan tambahan apa yang sesuai diambil oleh seseorang untuk menampung kekurangan nutrien dalam tubuh badan mereka. Selain itu, mereka juga tahu kesan persekitaran terhadap pemakanan yang diambil oleh kita. Perkhidmatan Makanan Dietitian bertanggungjawab untuk merancang dan menguruskan pengeluaran makanan (makanan biasa atau terapeutik) dan sistem penghantaran untuk memastikan kualiti dan keselamatan makanan yang diberikan kepada pesakit atau pelanggan.

Kawalan kualiti dan pematuhan terhadap piawaian dan garis panduan keselamatan makanan adalah penting. Usaha mendapatkan maklum balas mengenai kepuasan seseorang, jangkaan pelanggan dan peningkatan kualiti berterusan adalah aset kepada organisasi.

Dietitian bekerja di hospital atau di dalam komuniti seperti bekerja di industri makanan, pendidikan, sukan, media, perhubungan awam, penerbitan atau penyelidikan ada yang bekerja secara bebas.        

Dietitian juga menyediakan  garis panduan amalan terapi pemakanan,serta memberi pendidikan program-program pejagaan kesihatan dan maklumat penjagaan pemakanan melalui aktiviti kemasyarakatan dan pelbagai seperti media massa ,memberi ceramah  di radio ,televisyen, serta surat khabar dan majalah-majalah kesihatan.

- Sumber oleh Cik Aisyah Zafirah Abdul A'zim, BSc. Dietetik (UPM), yang kini bekerja sebagai pakar pemakanan di Universiti Putra Malaysia
-Sumber Health Care
-Sumber Persatuan dietitian malaysia

KOMUNITI - Dietitian akan bekerjasama dengan program-program kesihatan tempatan dan juga antarabangsa, yang berpengetahuan mengenai makanan dan pemakanan kepada individu serta kumpulan sasaran dalam jangka hayat. Sesetengah dietitian menjalankan secara klinikal – Mereka memberikan nasihat tentang perancangan penyediaan makanan yang betul dalam bentuk fizikal untuk semua peringkat umur dan menetapkan rawatan pemakanan untuk pelbagai penyakit seperti kencing manis, alahan makanan, kanser, penyakit gastro-usus, dan berat badan berlebihan (obesity).

SUKAN - Dietitian akan menjalankan penilaian pemakanan dan teknik penyediaan makanan berdasarkan jenis sukan dan rejim latihan, dietitian juga menetapkan diet yang disyorkan kepada individu untuk mencapai prestasi dalam kedua-dua sukan estetik dan berdaya saing. Pasukan profesional seperti doktor, pakar fisiologi, pengajar kecergasan, ahli fisioterapi, ahli psikologi sukan dan lain-lain turut membantu dietitian dalam menguruskan kedua-dua atlet yang berdaya saing dan rekreasi. Selain itu dietitian juga mengadakan sukan yang menggalakkan gaya hidup yang aktif secara fizikal untuk menyokong Program Gaya Hidup Sihat daripada Penjagaan Kesihatan Negara.

- Sumber oleh Cik Aisyah Zafirah Abdul A'zim, BSc. Dietetik (UPM), yang kini bekerja sebagai pakar pemakanan di Universiti Putra Malaysia
- Sumber oleh Assoc. Prof. Dr. Hazreen Bin Abdul Majid, PhD (King College, London), MNutrDiet (Deakin University, Australia), BSc Dietetik (UKM), APD (Australia), dan Cik Ng Yee Voon, MNutrSc (Texas A & M University, Amerika Syarikat ), BSc HR & Fam Sc (Dietetik) (University of Nebraska-Lincoln, US)

-Sumber oleh Persatuan Dietitian Malaysia

Comments

Popular posts from this blog

Obesiti

Panduan Senaman Ringkas di Pejabat