Dietitian dan Komuniti
DIETITIAN - Dietitian adalah pakar dalam menguruskan makanan makanan sihat &
resipi-resipi dalam organisasi pemakanan mereka mengetahui kesan-kesan
pengambilan makanan diambil oleh seseorg,tugas mereka juga memberi suplemen
atau makanan tambahan apa yang sesuai diambil oleh seseorang untuk menampung
kekurangan nutrien dalam tubuh badan mereka. Selain itu, mereka juga tahu kesan
persekitaran terhadap pemakanan yang diambil oleh kita. Perkhidmatan Makanan
Dietitian bertanggungjawab untuk merancang dan menguruskan pengeluaran makanan
(makanan biasa atau terapeutik) dan sistem penghantaran untuk memastikan
kualiti dan keselamatan makanan yang diberikan kepada pesakit atau pelanggan.
Kawalan kualiti dan pematuhan terhadap
piawaian dan garis panduan keselamatan makanan adalah penting. Usaha
mendapatkan maklum balas mengenai kepuasan seseorang, jangkaan pelanggan dan
peningkatan kualiti berterusan adalah aset kepada organisasi.
Dietitian bekerja di hospital atau di dalam
komuniti seperti bekerja di industri makanan, pendidikan, sukan, media,
perhubungan awam, penerbitan atau penyelidikan ada yang bekerja secara bebas.
Dietitian juga menyediakan garis panduan amalan terapi pemakanan,serta
memberi pendidikan program-program pejagaan kesihatan dan maklumat penjagaan
pemakanan melalui aktiviti kemasyarakatan dan pelbagai seperti media massa
,memberi ceramah di radio ,televisyen,
serta surat khabar dan majalah-majalah kesihatan.
- Sumber oleh Cik
Aisyah Zafirah Abdul A'zim, BSc. Dietetik (UPM), yang kini bekerja sebagai pakar
pemakanan di Universiti Putra Malaysia
-Sumber Health Care
-Sumber Persatuan
dietitian malaysia
KOMUNITI - Dietitian
akan bekerjasama dengan program-program kesihatan tempatan dan juga
antarabangsa, yang berpengetahuan mengenai makanan dan pemakanan kepada
individu serta kumpulan sasaran dalam jangka hayat. Sesetengah dietitian
menjalankan secara klinikal – Mereka memberikan
nasihat tentang perancangan penyediaan makanan yang betul dalam bentuk fizikal untuk
semua peringkat umur dan menetapkan rawatan pemakanan untuk pelbagai penyakit
seperti kencing manis, alahan makanan, kanser, penyakit gastro-usus, dan berat badan
berlebihan (obesity).
SUKAN - Dietitian akan menjalankan penilaian
pemakanan dan teknik penyediaan makanan berdasarkan jenis sukan dan rejim
latihan, dietitian juga menetapkan diet yang disyorkan kepada individu untuk
mencapai prestasi dalam kedua-dua sukan estetik dan berdaya saing. Pasukan profesional
seperti doktor, pakar fisiologi, pengajar kecergasan, ahli fisioterapi, ahli
psikologi sukan dan lain-lain turut membantu dietitian dalam menguruskan kedua-dua
atlet yang berdaya saing dan rekreasi. Selain itu dietitian juga mengadakan
sukan yang menggalakkan gaya hidup yang aktif secara fizikal untuk menyokong Program Gaya Hidup Sihat daripada Penjagaan
Kesihatan Negara.
- Sumber oleh Cik Aisyah Zafirah Abdul A'zim,
BSc. Dietetik (UPM), yang kini bekerja sebagai pakar pemakanan di Universiti
Putra Malaysia
- Sumber oleh Assoc. Prof. Dr. Hazreen Bin
Abdul Majid, PhD (King College, London), MNutrDiet (Deakin University,
Australia), BSc Dietetik (UKM), APD (Australia), dan Cik Ng Yee Voon, MNutrSc
(Texas A & M University, Amerika Syarikat ), BSc HR & Fam Sc (Dietetik)
(University of Nebraska-Lincoln, US)
-Sumber oleh Persatuan Dietitian Malaysia
Comments
Post a Comment